Foto door AS Photography

Broken Access Control: Waarom het belangrijk is dat jij alleen toegang hebt tot wat je mag zien

Stel je voor: je loopt een gebouw binnen en iedere deur is voor jou open. Of het nu de kantine is, het kantoor van de directeur of een beveiligde ruimte met gevoelige documenten—je kunt overal naar binnen. Dat klinkt misschien handig, maar het is ook heel gevaarlijk. Niet iedereen zou zomaar overal moeten kunnen komen. Dit principe geldt ook online, waar een slechte beveiliging ertoe kan leiden dat mensen bij informatie kunnen die ze helemaal niet zouden mogen zien.

Dit is precies waar ‘Broken Access Control’ over gaat. Het betekent dat er problemen zijn met de manier waarop toegang wordt verleend tot bepaalde delen van een website of app. In een goed beveiligd systeem moet het zo zijn dat gebruikers alleen toegang hebben tot wat voor hen bedoeld is. Wanneer dat niet goed geregeld is, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Wat is Broken Access Control?

Heel simpel gezegd: het is een fout in het systeem waardoor iemand toegang krijgt tot informatie, gegevens of functies waar diegene geen toegang toe zou moeten hebben. Denk bijvoorbeeld aan een klant van een webshop die per ongeluk bij de bestelinformatie van een andere klant kan komen, of een medewerker van een bedrijf die de gegevens van zijn collega’s kan inzien terwijl dat niet mag.

Dit probleem staat al jaren hoog in de lijst van veelvoorkomende en gevaarlijke beveiligingsproblemen. De OWASP (Open Web Application Security Project) Top 10 is een wereldwijde lijst met de meest voorkomende beveiligingsrisico’s voor webapplicaties, en Broken Access Control staat daar hoog op. Maar waarom is dit zo’n groot probleem?

Waarom is dit een risico?

Het grootste gevaar van Broken Access Control is dat het kan leiden tot datalekken of dat misbruik gemaakt kan worden van functies waar een gebruiker geen recht op heeft. Informatie zoals persoonlijke gegevens, financiële details of zelfs bedrijfsgeheimen kan op straat komen te liggen, of erger: misbruikt worden door kwaadwillenden.

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe Broken Access Control eruit kan zien:

  1. Verkeerd geconfigureerde toegangsrechten: Stel, je hebt een account op een forum en je bent een gewone gebruiker. Door een fout in het systeem krijg je ineens toegang tot een beheerderspagina waar je andere accounts kunt wijzigen of verwijderen.

  2. URL-manipulatie: Soms is het mogelijk om simpelweg de URL in de browser te veranderen en daarmee toegang te krijgen tot een pagina die voor jou eigenlijk verboden terrein is. Bijvoorbeeld: een gebruiker verandert het ID van een bestelling in de URL en kan zo andermans bestellingen bekijken.

  3. Ongeautoriseerde acties uitvoeren: Een gebruiker kan bijvoorbeeld zonder de juiste rechten bestanden uploaden, verwijderen of instellingen wijzigen in een systeem.

Hoe kun je Broken Access Control voorkomen?

Om te zorgen dat alleen mensen toegang krijgen tot de dingen die voor hen bedoeld zijn, moeten websites en apps goed getest en beveiligd worden. Hier zijn een paar manieren om dit probleem te voorkomen:

  • Rolgebaseerde toegang: Zorg ervoor dat er duidelijke rollen zijn, zoals ‘gebruiker’, ‘beheerder’ en ‘gast’, en dat elke rol alleen toegang heeft tot de onderdelen die voor die rol bedoeld zijn.
  • Sterke authenticatie en autorisatie: Het is belangrijk dat een systeem goed controleert wie er toegang probeert te krijgen en of die persoon daar daadwerkelijk de rechten voor heeft.
  • Regelmatige controles en updates: Systeembeheerders moeten regelmatig controleren of de beveiliging nog up-to-date is en of er geen zwakke plekken zijn.

Wat betekent dit voor jou?

Als gebruiker is het niet altijd makkelijk om te zien of een website of app goed beveiligd is tegen Broken Access Control. Maar het is goed om je ervan bewust te zijn dat dit soort fouten kunnen gebeuren. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd sterke wachtwoorden gebruikt en, wanneer mogelijk, tweestapsverificatie inschakelt. Bedrijven hebben een verantwoordelijkheid om hun systemen veilig te houden, maar als gebruiker kun je je eigen steentje bijdragen door je bewust te zijn van de risico’s en altijd op te letten waar je je gegevens achterlaat.

Conclusie

Broken Access Control is een van de meest voorkomende beveiligingsproblemen en staat daarom ook in de OWASP Top 10. Het komt erop neer dat niet iedereen zomaar toegang moet hebben tot alles, zowel in het echte leven als online. Door systemen goed te beveiligen en regelmatig te testen, kunnen we voorkomen dat gevoelige informatie in de verkeerde handen valt. Dus, de volgende keer dat je inlogt op een website of app, bedenk dan dat er achter de schermen hard gewerkt wordt om ervoor te zorgen dat jij alleen ziet wat voor jou bedoeld is.