WordPress en
WooCommerce
specialist

In zuidwolde

Alles wat je moet weten over Redirect Status 308

Wanneer we praten over HTTP-statuscode 308, is het belangrijk om eerst het concept van een “redirect” te begrijpen. Een redirect is een veelvoorkomende techniek in web ontwikkeling die wordt gebruikt om een webbrowser of client te sturen van de ene webpagina naar de andere. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals bij het bijwerken van URL’s, omleiden van oude naar nieuwe pagina’s, en het beheren van de gebruikerservaring.

Wat is een Redirect?

Een redirect is in wezen een instructie aan de webbrowser of client om naar een andere URL te navigeren dan de oorspronkelijke URL waar de gebruiker om heeft gevraagd. Redirects worden vaak gebruikt om de volgende doelen te bereiken:

 1. Pagina Verplaatsing: Als een website-eigenaar besluit om de URL van een bepaalde pagina te wijzigen, kan een redirect worden gebruikt om bezoekers automatisch door te sturen van de oude URL naar de nieuwe URL. Dit zorgt ervoor dat de bezoekers de juiste pagina te zien krijgen, zelfs als ze de oude URL hebben opgeslagen of er naartoe zijn gelinkt.

 2. Beheer van Gebruikerservaring: Redirects worden vaak gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren. Als een gebruiker bijvoorbeeld een fout maakt bij het invoeren van een URL, kan een 404-pagina (pagina niet gevonden) worden vervangen door een vriendelijke en behulpzame pagina met een redirect naar de homepage of een zoekpagina.

 3. SEO en Linkbehoud: Redirects zijn essentieel voor zoekmachine-optimalisatie (SEO). Ze helpen zoekmachines bij het begrijpen van wijzigingen in URL-structuren en zorgen ervoor dat eventuele linkwaarde van oude URL’s wordt overgedragen naar nieuwe URL’s.

 4. Formuliergegevens en HTTP-methodes behouden: Soms moeten redirects de oorspronkelijke HTTP-methode en formuliergegevens behouden. Dit is waar de HTTP-statuscode 308 van pas komt, omdat deze specifiek is ontworpen om de oorspronkelijke HTTP-methode te behouden.

Wat is de HTTP-statuscode 308?

De HTTP-statuscode 308 is een redirect-statuscode die aangeeft dat de opgevraagde bron permanent is verhuisd en dat de client de oorspronkelijke aanvraag moet herhalen met een andere URI. In tegenstelling tot de 301-statuscode, die vaak wordt gebruikt voor permanente redirects, behoudt de 308-statuscode de oorspronkelijke HTTP-methode van de aanvraag. Dit betekent dat als de oorspronkelijke aanvraag een POST-verzoek was, de client een POST-verzoek moet herhalen naar de nieuwe URI.

Dit kan handig zijn in situaties waarin het behouden van de oorspronkelijke HTTP-methode belangrijk is, zoals bij het verwerken van formuliergegevens.

Waarom is de HTTP-statuscode 308 belangrijk?

De HTTP-statuscode 308 heeft een aantal voordelen en toepassingen:

 1. Behoud van HTTP-methode
  Doordat de HTTP-statuscode 308 de oorspronkelijke HTTP-methode behoudt, kunnen ontwikkelaars en website-eigenaren ervoor zorgen dat gebruikersgegevens en interacties correct worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij het verwerken van gevoelige informatie via formulieren.
 2. Verbeterde SEO
  Permanent redirects zijn belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie (SEO). Ze helpen zoekmachines om de nieuwe locatie van een bron te begrijpen en de linkwaarde over te dragen naar de nieuwe URL. Dit kan bijdragen aan het behouden van de rangschikking in zoekresultaten.
 3. Updates en Migraties
  Website-eigenaren kunnen de 308-statuscode gebruiken bij het migreren van hun sites of het bijwerken van URL-structuren. Hierdoor kunnen ze bezoekers naadloos omleiden naar de juiste pagina’s, zelfs als de URL’s veranderen.

De HTTP-statuscode 308 in Relatie tot Redirects

De HTTP-statuscode 308, ook wel bekend als “Permanent Redirect,” is een specifiek type redirect dat aangeeft dat de opgevraagde bron permanent is verhuisd. Het belangrijkste verschil tussen de 308-statuscode en andere redirect-statuscodes, zoals 301 en 302, is dat de 308-statuscode de oorspronkelijke HTTP-methode van de aanvraag behoudt. Dit kan van cruciaal belang zijn bij het verwerken van formuliergegevens en het handhaven van de functionaliteit van bepaalde webtoepassingen.

In essentie is de HTTP-statuscode 308 een tool die ontwikkelaars en website-eigenaren kunnen gebruiken om gebruikers naar nieuwe locaties te leiden, terwijl ze de integriteit van de oorspronkelijke aanvraag behouden. Het is vooral handig bij situaties waarbij de oorspronkelijke HTTP-methode van de aanvraag moet worden gehandhaafd, en het biedt een betere flexibiliteit en nauwkeurigheid bij het omleiden van gebruikers.

Voor meer informatie over het gebruik van HTTP-statuscode 308 en hoe deze kan worden geïmplementeerd, neem gerust contact op met Plus Automatisering voor professioneel advies en ondersteuning. Een goed begrip van redirects en hoe ze te gebruiken kan een aanzienlijke impact hebben op de gebruikerservaring en de prestaties van je website.